Avgolemono - grecki rosół drobiowy z cytrynową nutą

2019-06-02 10:00

Avgolemono to tradycyjna zupa kuchni greckiej. Przygotowuje się ją na rosole lub drobiowym bulionie i przyprawia sokiem z cytryny, a podaje z drobnym makaronem w kształcie ziarenek ryżu. Cytrynowy rosół? Oczywiście!

Avgolemono
Autor: Shutterstock Avgolemono to grecka wersja rosołu drobiowego przyprawionego cytryną.

Ten zestaw składników może nieco zaskoczyć. Bazą zupy jest zwykły rosół ugotowany na kurczaku. Dodatek cytryny sprawia, ze zupa nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego charakteru. Jestem fanką stosowania soku z cytryny jako przyprawy i dodaję go niemal do wszystkiego, więc avgolemono, to jedna z moich ulubionych wersji niedzielnej zupy.

Aby przygotować avgolemono potrzebujesz:

6 szklanek rosołu drobiowego

pół szklanki makaronu w kształcie ryżu

3 jajka

sok z 1 dużej cytryny

plastry cytryny i zielenina do dekoracji

sól i pieprz

Bulion zagotuj i dodaj do niego makaron, pozostaw na wolnym ogniu.

W tym czasie ubij jajka trzepaczką, gdy się spienią dodaj sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.

Cały czas ubijając wlej do jajek szklankę gorącego bulionu - najlepiej w dwóch porcjach.

Garnek zdejmij z ognia, po ok. minucie, cały czas ubijając, wlać do bulionu jajka.

Przyprawić do smaku i udekorować plasterkami cytryny i zieleniną.

Kupuj taniej produkty RTV i AGD! Nie przegap atrakcyjnych promocji na MediaMarkt promocje.

Czy umiesz zrobić dobry rosół?

Pytanie 1 z 10
Składniki na rosół wkładamy do...
Jak ugotować rosół wołowy? Przepis krok po kroku