ZUPA RYBNA z cukinią. Prosty przepis na lekką, delikatną zupę

Zupa rybna z cukinią. Prosty przepis na lekką, delikatną zupę
Autor: Shutterstock Zupa rybna z cukinią. Prosty przepis na lekką, delikatną zupę
łatwy
20 min
4

Cukinia jest delikatna w smaku, podobnie jak filety z białych ryb. Połączenie to w efekcie daje bardzo lekką, dietetyczną i zdrową zupę, którą można podać dzieciom i dorosłym. Zupa rybna z cukinią jest także bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 cukinie
  • 2 kostki bulionu rybnego lub warzywnego
  • 125 ml śmietany
  • 1 cytryna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety pokroić na kawałki, posolić. Cukinie umyć i pokroić w średniej wielkości kostki. Cytrynę umyć i sparzyć. Rozpuścić kostki bulionowe w 3 szklankach letniej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować.
  • Włożyć pokrojoną rybę i cukinię. W czasie gotowania dodać skórkę z otartej cytryny oraz wyciśnięty sok.
  • Po ugotowaniu ryby wyjąć ją łyżką cedzakową, wyjąć też liść laurowy i ziele angielskie, a wywar zmiksować. Dodać śmietanę, dołożyć rybę, przyprawić solą i pieprzem.
  • Zupę można podawać z grzankami.
Maria Olczak
więcej