Kuchnia wietnamska - jak zrobić zupę pho?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa Pho, to najbardziej tradycyjna z wietnamskich potraw, która zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Sprawdź, jak ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 1 kg kości wołowych
- 600 g polędwicy wołowej
- 400 g pręgi lub udźca wołowego (jeden kawałek do gotowania)
- 400 g wstążek makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 gałązki kolendry
- 1 cytryna
- 1 papryczka chilli
- anyż
- cynamon
- świeży imbir
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron należy moczyć przez 15 minut w wodzie, tak by stał się miękki. Następnie trzeba go przepłukać i wrzucić do wrzątku i gotować ok. 3 min. Ugotowany makaron trzeba znów przepłukać i wysuszyć. Dobrze dodać parę kropli oleju do gotowania, aby się nie sklejał.
- Kości wołowe należy umyć, gotować ok 4 godzin i co pewien czas zbierać szumowiny. Mięso wołowe należy gotować ok. pół godziny, również pamiętając o szumowinach.
- Imbir trzeba umyć i wytrzeć, a następnie prażyć go wraz z połówką cebuli na ogniu, później dodać anyż i cynamon. Po uprażeniu należy zmiażdżyć imbir. Wszystkie przyprawy dobrze zapakować do materiałowej torebki i wrzucić do bulionu podczas gotowania. Bulion posolić.
- Surową polędwicę wołową pokroić na cienkie paski i marynować z imbirem i z chilli. Mięsa gotowane również pokroić w paseczki.
- Następnie należy kolendrę i szczypiorek posiekać na kawałeczki.
- Drugą połówkę cebuli pokroić w piórka.
- Makaron ryżowy włożyć do miski, a na nim ułożyć plasterki mięsa, później kolendrę, cebulę i szczypiorek. Składniki zalać bulionem. Plasterki polędwicy pod wpływem temperatury zmieniają kolor.
- Do zupy pho dobrze jest podać cytrynę, suszone chilli, marynowany czosnek i sos rybny, których każdy sam dodaje według uznania.