Cioppino, czyli włoska zupa rybna - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Cioppino to włoska zupa rybne, którą można zjeść na wybrzeżu Morzą Śródziemnego. Podajemy przepis na gęstą, esencjonalną zupę włoskich rybaków.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 4 kawałki sera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 250 g krewetek
- 250 g mieszanki owoców morza
- 4 kawałki dorsza atlantyckiego
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g grzanek crostini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki oraz owoce morza rozmrażamy przed gotowaniem.
- W garnku rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, seler, czosnek oraz czerwoną paprykę i smażymy przez 5 minut.
- Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje połowa.
- Dodajemy pomidory i wlewamy bulion warzywny.
- Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodajemy tymianek, krewetki i owoce morza.
- Doprawiamy solą, ostrą papryką oraz natką pietruszki.
- Dorsza doprawiamy solą i smażymy z obu stron na złoto.
- Na górę kładziemy dorsza.
- Posypujemy natką i grzankami.
- Podajemy z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia.