Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Twarożek jest bardzo pożywny. Dodatek czarnuszki jest wskazany w szczególności u osób otyłych borykających się z insulinoopornością, gdyż zmniejsza poposiłkowe wyrzuty insuliny oraz oporność tkanek, w związku z czym zrzucanie kilogramów jest łatwiejsze.
Przepis z książki Sycące dania dietetyczne. Jak jeść dużo i chudnąć?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g półtłustego twarogu
 - 2–3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 - 2 rzodkiewki
 - łyżka posiekanego koperku
 - łyżeczka nasion czarnuszki
 - sól, pieprz, majeranek, lubczyk
 - 2 kromki chleba żytniego razowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać ze startą rzodkiewką, czarnuszką, posiekanym koperkiem i jogurtem naturalnym.
 - Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać na kromkach pieczywa.