Płatki owsiane dla urody: jak zrobić surówkę piękności?

2021-03-29
Płatki owsiane dla urody: jak zrobić surówkę piękności?
Autor: thinkstockphotos.com
łatwy
15 min
4

Płatki owsiane są bogatym źródłem m.in. białka, potasu, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, cynku. Najbardziej odżywcze są płatki surowe, po ugotowaniu tracą nieco właściwości, stają się natomiast mniej kaloryczne. Dlatego płatki owsiane stały się podstawą popularnej kiedyś „surówki piękności”. Sprawdź, jak ją zrobić!

Po kilkutygodniowej kuracji spożywania (np. na śniadanie) dużej porcji takiej „owsianki” poprawia się cera, kondycja włosów (konie też zawdzięczają swoją piękną, błyszczącą sierść owsianemu menu) i paznokci. I co najważniejsze – poprawia się samopoczucie. Surówka z owsa szczególnie dobrze oddziałuje na panie, które przeszły choroby kobiece. Trzeba też dodać, że nasze danie piękności jest bardzo sycące, ale nie jest zbyt kaloryczne  - duża porcja ma niecałe 300 kcal.

SKŁADNIKI

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek zimnej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 7-10 posiekanych orzechów laskowych
  • 6 łyżek mleka lub chudej śmietanki
  • sok z połowy cytryny
  • utarte jabłko (ilość wedle uznania)
  • szklanka mleka lub koktajlu mlecznego (do popijania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalewamy 6 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na minimum pół godziny, ale można też dłużej, na przykład na noc. Po nasączeniu płatków wodą przystępujemy do wykonania surówki.
  • Dodajemy 1 łyżkę miodu, 7-10 posiekanych orzechów laskowych, 6 łyżek mleka lub chudej śmietanki (śmietanka daje lepszy smak, ale oczywiście jest bardziej kaloryczna) bądź chudego twarożku (tyle, żeby powstała konsystencja papki).
  • Dodajemy również sok z połowy cytryny, utarte jabłko i ewentualnie inne rozdrobnione świeże lub mrożone owoce. Wszystko mieszamy i od razu spożywamy. Ważnym dodatkiem jest tu szklanka mleka lub koktajlu mlecznego do popijania.