Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
      2022-04-28
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to proste, niedrogie i pyszne danie, które z łatwością przygotuje każdy. Jednogarnkowe, z piekarnika - my to bardzo lubimy, a wy?
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego
 - 1,2 kg ziemniaków
 - 1 duża cebula
 - 100 g sera żółtego
 - 250 ml śmietany 18%
 - 250 ml bulionu warzywnego
 - 1 jajko
 - 2 łyżki oliwy
 - 4 ząbki czosnku
 - 250 g pieczarek
 - 1 łyżka ziół prowansalskich
 - masło do wysmarowania formy
 - sól ziołowa
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plasterki.
 - Mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, aż mięso odparuje całą wodę i lekko zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
 - Pieczarki oczyścić pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do mięsa, wymieszać.
 - Śmietanę wymieszać z bulionem i jajkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą ziołową i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 - Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami składniki w kolejności: ziemniaki, mięso z pieczarkami, sos, ziemniaki mięso z pieczarkami, ziemniaki. Posypać startym serem.
 - Piekarnik ustawić na temp. 200°C. Zapiekankę wstawić bez przykrycia na dół piekarnika. Piec około 50-60 minut, aż do zrumienienia się sera.
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?