Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika, a pyszną zapiekankę wyjąć po 20 minutach. Gotowe.
SKŁADNIKI
- 200 g fasolki szparagowej
 - 50 g wędzonego boczku
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 0,5 szklanki śmietany
 - 3 łyżki majonezu
 - 50 g sera żółtego
 - 2 łyżki tartej bułki
 - 3 łyżki masła
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę umyć, pokroić na 2-3 cm kawałki i zblanszować przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
 - Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać do fasoli. Na patelni po boczku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z przeciśniętym czosnkiem, śmietaną i majonezem. Posolić i wymieszać.
 - Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i rozłożyć równomiernie na zapiekance. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na wiórki i rozłożyć na wierzchu.
 - Piec 20 min w temperaturze 180 st. C.