Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika, a pyszną zapiekankę wyjąć po 20 minutach. Gotowe.
SKŁADNIKI
- 200 g fasolki szparagowej
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 50 g sera żółtego
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę umyć, pokroić na 2-3 cm kawałki i zblanszować przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać do fasoli. Na patelni po boczku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z przeciśniętym czosnkiem, śmietaną i majonezem. Posolić i wymieszać.
- Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i rozłożyć równomiernie na zapiekance. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na wiórki i rozłożyć na wierzchu.
- Piec 20 min w temperaturze 180 st. C.