Wegańskie curry z soczewicą - jak zrobić?

Wegańskie curry z soczewicą - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com

Curry z soczewicą możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub plackami tortilli.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na proste danie wegańskie - curry z soczewicą.

Składniki

  • 200 g ugotowanej zielonej soczewicy

  • 400 g obranych pieczarek

  • 2 duże cebule

  • 200 ml mleczka kokosowego

  • 2 pełne łyżki zielonego curry

  • 1 średnia cukinia

  • 3 średnie obrane marchewki

  • Ryż basmati, kasza gryczana lub tradycyjne hinduskie pieczywo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki pokroić w ćwiartki. Cukinie przekroić na pół i pokroić w plasterki o grubości 5 mm. Marchewki pokroić na (nie za cienkie) plasterki. Cebulę przekroić na pół i pokroić na piórka (też nie za cienkie).

  • Cebulę, marchewkę i pieczarki wrzucić na głęboką patelnię (lub rondel) z olejem lub oliwą, lekko posypać solą i smażyć aż się zarumienią.

  • Dorzucić cukinię i soczewicę.

  • Kiedy warzywa nieco zmiękną, dolać mleczko kokosowe i pastę curry, dusić po przykryciem. Gdy po jakimś czasie smak wydaje nam się za mało intensywny, można dodać curry z torebki.

Ocena: 0