Racuchy z dyni na słono: obiad w stylu wege
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zamiast placków ziemniaczanych jesienią warto przygotować pomarańczowe, pachnące racuchy z dyni! Proponujemy racuchy na słono - z mąką razową, imbirem, gałką muszkatołową i czosnkiem, podawane z kwaśną śmietaną. To pyszne i zdrowe danie, które poprawi Ci nastrój i wzmocni organizm w sezonie jesiennych przeziębień.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg miąższu dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki razowej
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miąższ dyni ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Rozbijamy jajka; żółtka ucieramy z masłem, aż zbieleją. Białka ubijamy z małą szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
- Dynię łączymy z żółtkami, mąką, imbirem, przyprawami. Na koniec dodajemy pianę z białka, delikatnie mieszamy, uważając, by masa nie opadła.
- Łyżką wyjmujemy porcje ciasta, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy pierwsza strona się zetnie, przewracamy i dosmażamy drugą.
- Racuchy z dyni podajemy gorące z kwaśną śmietaną albo z sosem pomidorowym bądź grzybowym. Mogą też być dodatkiem do mięsa.