Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut: łatwy przepis na pożywne danie

Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut: łatwy przepis na pożywne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smakowity ryż i grzyby

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut? Tak, 5 minut zajmie wam przygotowanie blachy z ryżem i pieczarkami. Potem wstawiamy blachę do piekarnika i po 40 minutach delektujemy się pysznym ryżem z pieczarkami. 

Składniki

  • 650 g pieczarek

  • 50 g masła

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 1,25 szklanki wody

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem, posiekane

  • 1-2 łyżki masła

  • blaszana forma o wymiarach 22x33 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Grzyby pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, polać stopionym masłem, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, aby każdy kawałek pieczarki był obtoczony w tłuszczu i przyprawach.

  • Do foremki dodać ryż, rozkładając go równomierną warstwą. Wlać bulion i wodę, przyprawić tymiankiem i czosnkiem w proszku.

  • Na wierzchu rozłożyć grzyby. Skropić oliwą z oliwek.

  • Piec przez 35-40 minut lub do momentu, aż grzyb się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ryż odpoczął.

  • Przed podaniem ryż wymieszać ze świeżym masłem i posiekaną cebulką dymką.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7