Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż ziemniaczane: gęste, kremowe, pyszne

Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż ziemniaczane: gęste, kremowe, pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puree z kalafiora z masłem i koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!

Składniki

  • 1 główka kalafiora

  • 2 łyżki śmietanki 12% lub jej zamiennika roślinnego

  • 1 łyżka masła lub oliwy

  • 50 g twardego sera o ostrym smaku, startego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior oczyścić i pociąć, dzieląc na średniej wielkości kawałki.

  • Ugotować na parze.

  • Ugotowanego, gorącego kalafiora zmiksować za pomocą blendera ze śmietaną i zimnym masłem. Ucierać do uzyskania gładkiej masy.

  • Dodać ser i wymieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia. 

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietanki i masła możesz dostosować do własnych potrzeb.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).