Kotlety z kaszy gryczanej: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kasza gryczana na szczęście znowu wraca do łask. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze zdrowa. Kasza gryczana pasuje do wszystkiego - mięs, grzybów i warzyw. Dostarcza organizmowi m.in. kwas foliowy, magnez, cynk i fosfor. Nasze kotlety podawaj z warzywami, np. ulubioną sałatą.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1/2 l bulionu
- 20 dag żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wsyp do wrzącego bulionu, zagotuj. Wstaw garnek do większego z wrzącą wodą, gotuj 30 minut.
- Kaszę zmiel, ser zetrzyj na tarce do jarzyn, połącz.
- Dodaj jajka, przecier, powidła, sól i pieprz, wymieszaj.
- Uformowane kotlety obtocz w bułce i smaż na oleju.