Kotlety z kaszy gryczanej: prosty przepis

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Kotlety z kaszy gryczanej: prosty przepis
Autor: Shutterstock Kasza gryczana to nie tylko idealny dodatek do mięsa. Znakomicie sprawdzi się jako składnik jarskich kotletów.
łatwy
45 min
4

Kasza gryczana  na szczęście znowu wraca do łask. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze zdrowa. Kasza gryczana pasuje do wszystkiego - mięs, grzybów i warzyw. Dostarcza organizmowi m.in. kwas foliowy, magnez, cynk i fosfor. Nasze kotlety podawaj z warzywami, np. ulubioną sałatą.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1/2 l bulionu
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wsyp do wrzącego bulionu, zagotuj. Wstaw garnek do większego z wrzącą wodą, gotuj 30 minut.
  • Kaszę zmiel, ser zetrzyj na tarce do jarzyn, połącz.
  • Dodaj jajka, przecier, powidła, sól i pieprz, wymieszaj.
  • Uformowane kotlety obtocz w bułce i smaż na oleju.
miesięcznik Zdrowie