Kalafiorowe puree z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kalafiorowe puree ze smażonymi pieczarkami w pysznym śmietanowym sosie to danie godne bogów. Różnorodna tekstura i wyborny smak wynoszą tę potrawę na wyżyny sztuki kulinarnej. I jak się okazuje kalafior i pieczarki do para doskonała. Można także użyć boczniaków lub połączyć oba gatunki grzybów hodowlanych. Po prostu pyszności!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg kalafiora
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g twarożku kremowego
- 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- oraz
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyj, oczyść i podziel na różyczki.
- Zagotuj wodę, dopraw solą i cukrem, dodaj różyczki kalafiora i gotuj około 10 minut.
- Gdy kalafior się gotuje, pora na grzybowy sos. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno. Pieczarki pokrój na kawałki lub na plasterki, tak jak lubisz.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż, aż płyn który uwolnią, odparuje. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki, zamieszaj.
- Do odsączonego kalafiora dodaj twarożek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Puree z kalafiora podawaj z pieczarkowym sosem.