Klopsiki warzywne jak z IKEA: łatwy przepis na pyszny obiad bezmięsny
Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety z puszkowanej fasoli i soczystej marchewki chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki powstały, jak większość moich kulinarnych pomysłów z potrzeby chwili. Odkąd przeszłam na weganizm zawsze mam w spiżarce puszki z fasolą. Dzięki temu nawet, gdy lodówka pusta, mogę szybko wyczarować pyszny obiad. Połączenie smażonej marchewki i cebulki jest absolutnie genialne. To sprytny sposób na dodanie smaku rodem z tradycyjnej kuchni francuskiej. Oto przepis na tani i smaczny obiad z puszkowanej fasoli i karotki!
Składniki
2 duże marchewki (około 2 szklanek startej marchewki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g białej fasoli z puszki, osączonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki / 80 g mąki pełnoziarnistej lub owsianej lub bezglutenowej
olej do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
Przygotowanie krok po kroku:
Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj starte warzywa. Smaż, aż zmiękną i się nieco skurczą.
Fasolę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Potrzebujemy coś na kaształt puree fasolowego.
W misce wymieszaj usmażone warzywa, fasolę, przyprawy oraz mąkę.
Masę nabieraj łyżką, formuj z każdej porcji okrągły placuszek.
Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie przewróć i zrumień z drugiej strony.
Podawać jako danie obiadowe z makaronem, ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Albo w kanapce, jak burgera.