Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad

Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki: przepis na tani i smaczny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety z puszkowanej fasoli i soczystej marchewki chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące kotlety z fasoli i marchewki powstały, jak większość moich kulinarnych pomysłów z potrzeby chwili. Odkąd przeszłam na weganizm zawsze mam w spiżarce puszki z fasolą. Dzięki temu nawet, gdy lodówka pusta, mogę szybko wyczarować pyszny obiad. Połączenie smażonej marchewki i cebulki jest absolutnie genialne. To sprytny sposób na dodanie smaku rodem z tradycyjnej kuchni francuskiej.  Oto przepis na tani i smaczny obiad z puszkowanej fasoli i karotki!

Składniki

  • 2 duże marchewki (około 2 szklanek startej marchewki)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 g białej fasoli z puszki, osączonej

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1/2 łyżeczki curry w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 szklanki  / 80 g mąki pełnoziarnistej lub owsianej lub bezglutenowej

  • olej do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj starte warzywa. Smaż, aż zmiękną i się nieco skurczą. 

  • Fasolę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Potrzebujemy coś na kaształt puree fasolowego. 

  • W misce wymieszaj usmażone warzywa, fasolę, przyprawy oraz mąkę. 

  • Masę nabieraj łyżką, formuj z każdej porcji okrągły placuszek.

  • Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie przewróć i zrumień z drugiej strony. 

  • Podawać jako danie obiadowe z makaronem, ryżem, puree ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Albo w kanapce, jak burgera. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).