Wegański placek z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami

Wegański placek z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegański placek z musem malinowym i brzoskwiniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto bez pieczenia, wegańskie, pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne słodkości. Do tego pięknie wygląda na stole, więc czego chcieć więcej! Proponujemy przepis na fantastyczne wegańskie ciasto z musem owocowo-kokosowym i brzoskwiniami.

Składniki

  • Spód:

  • 200 g mielonych migdałów

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 200 g suszonych daktyli

  • 4 łyżki kakao

  •  

  • Masa owocowa:

  • 2 garście owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki)

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 1 puszka tłustego mleczka kokosowego

  • 2-3 łyżki cukru pudru

  • 1-2 brzoskwinie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Daktyle namoczyć na noc, a rano odcedzić i zblendować na gładko. Dodać pozostałe składniki spodu i dokładnie zmiksować, aby składniki całkowicie się połączyły.

  • Masę podzielić na 2 części 3:1. Większa częścią masy wylepić spód do tarty lub niewielką tortownicę. Mniejszą uformować w wałeczek i wylepić brzeg.

  • Blaszkę ze spodem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

  • Owoce zmiksować z cukrem pudrem.

  • Mleczko kokosowe schłodzić, a następnie otworzyć i delikatnie oddzielić gęste mleczko od płynu i ubić na sztywno.

  • Ubite mleczko delikatnie wymieszać z masą owocową. Wylać na schłodzony spód i udekorować kawałkami brzoskwini. Ponownie wstawić do lodówki i chłodzić 2 godziny.

Ocena: 5