Placki ziemniaczane z blendera: szybki przepis na placki bez tarcia ziemniaków
Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pieczarki zapiekane w majonezie czosnkowym to pyszne danie główne lub przekąska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczarki pieczone w majonezie to pyszne danie główne lub przekąska. Wyśmienicie smakują podane z pieczywem do piwa. Także doskonały dodatek do dania głównego. Ten rodzaj grzybowej jarzynki pasuje do pieczonego steku z kalafiora lub wieprzowiny. Polecam gorąco!
Składniki
550 g pieczarek małych, z okrągłymi kapelusikami, jeszcze nie rozwinięte
200 g majonezu wegańskiego lub tradycyjnego
4 ząbki czosnku
pieprz czarny do smaku
1 łyżka oleju
80 g wegańskiej goudy lub tradycyjnego sera żółtego, startego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki trzonków.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać majonezu i wymieszać.
Do majonezowej marynaty dodać świeżo zmielonego pieprzu, ponownie wymieszać.
Pieczarki wymieszać z marynatą. Przykryć. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oleju. Napełnić pieczarkami w majonezie.
Naczynie z pieczarkami wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać tartym serem i piec jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy ser się stopi.
Podawać jako samodzielną przekąskę, również z pieczywem, lub jako dodatek do dania głównego, grzybową jarzynkę.