Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby

Pieczarki w majonezie czosnkowym z piekarnika: łatwy sposób na przepyszne grzyby

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczarki zapiekane w majonezie czosnkowym to pyszne danie główne lub przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarki pieczone w majonezie to pyszne danie główne lub przekąska. Wyśmienicie smakują podane z pieczywem do piwa. Także doskonały dodatek do dania głównego. Ten rodzaj grzybowej jarzynki pasuje do pieczonego steku z kalafiora lub wieprzowiny. Polecam gorąco!

Składniki

  • 550 g pieczarek małych, z okrągłymi kapelusikami, jeszcze nie rozwinięte

  • 200 g majonezu wegańskiego lub tradycyjnego

  • 4 ząbki czosnku

  • pieprz czarny do smaku

  • 1 łyżka oleju

  • 80 g wegańskiej goudy lub tradycyjnego sera żółtego, startego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki trzonków.

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać majonezu i wymieszać.

  • Do majonezowej marynaty dodać świeżo zmielonego pieprzu, ponownie wymieszać.

  • Pieczarki wymieszać z marynatą. Przykryć. Odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.

  • Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oleju. Napełnić pieczarkami w majonezie.

  • Naczynie z pieczarkami wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać tartym serem i piec jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy ser się stopi.

  • Podawać jako samodzielną przekąskę, również z pieczywem, lub jako dodatek do dania głównego, grzybową jarzynkę.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).