Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora

Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Panierowany i smażony kalafior z koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panierowany kalafior z patelni to samodzielne danie lub pyszna przekąska. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smak po prostu uzależnia. Polecam przepis na smażonego kalafiora!

Składniki

  • 1 średni kalafior

  • 3 duże jajka

  • 1 1/3 szklanki suszonej bułki tartej

  • 1 łyżeczka papryki

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora pokrój na różyczki wielkości kęsa. Włóż kalafiora do wrzątku przyprawionego 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru gotuj 5 minut. Natychmiast odcedź i przelej zimną wodą. Odsącz.

  • Do głębokiej patelni wlej olej do wysokości 2-3 cm. Rozgrzej go.

  • Podczas gdy olej się nagrzewa, do jednego naczynia wybij jajka i rozmąć je, do drugiego naczynia wsyp tartą bułkę i sproszkowaną paprykę, wymieszaj.

  • Aby panierować różyczki kalafiora, zanurz je w rozmąconym jajku. Następnie obtocz je w bułce tartej. Nie martw się, jeśli kalafior jest przykryty panierką tylko częściowo. Chodzi nam o cienką warstwę panierki.

  • W partiach (3 lub 4 w zależności od ilości kalafiora) dodaj różyczki do gorącego oleju i smaż je, obracając co jakiś czas, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące, zajmie to 2 minuty. Łyżeczką cedzakową wyjmij różyczki z oleju i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Posyp solą.

  • Podawaj jeszcze ciepłe prosto z patelni.

  • Jeśli przygotowujesz smażonego kalafiora z wyprzedzeniem, to przed podaniem opiecz go. Ułóż usmażone różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 5 minut.

Kalafior na obiad

Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby. 

Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora

 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).