Cytrynowy ryż ze szpinakiem i serem feta: grecki przepis na sycące spanakorizo
Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste strzępy jackfruit, owocu chlebowca, w kanapce z sałatką coleslow
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jak przygotować jackfruit który smakuje jak szarpana wołowina? Ubóstwiam ten łatwy przepis. Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić owoc chlebowca soczysty i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, to właśnie dobrze trafiliście. Jackfruit wychodzi idealnie przyrumieniony, wystarczy włożyć go w przypieczoną bułkę. Właśnie to musicie zrobić z jackfruita z puszki. Polecam gorąco!
Składniki
2 puszki zielonego jackfruita w zalewie, w sumie 800 g odsączonych owoców chlebowca
1 szklanka sosu BBQ lub keczupu
1 szklanka piwa
olej roślinny
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Pokrojone owoce chlebowca z puszki odcedź. Podziel kawałki na strzępy przypominające szarpaną wieprzowinę.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dodaj strzępy jackfruita oraz sos. Zamieszaj i duś, aż chlebowiec wchłonie cały sos, a patelnia będzie sucha.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Na tak przygotowaną blachę wyłóż jackfruita i rozłóż strzępy chlebowca równą warstwą.
Piecz przez 20 minut lub do chwili, gdy brzegi będą zrumienione i chrupiące.
Strzępy przypieczonego chlebowca włóż w przyrumienioną bułkę razem z sałatką coleslaw. Smacznego!