Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki

Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste strzępy jackfruit, owocu chlebowca, w kanapce z sałatką coleslow

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak przygotować jackfruit który smakuje jak szarpana wołowina? Ubóstwiam ten łatwy przepis. Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić owoc chlebowca soczysty i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, to właśnie dobrze trafiliście. Jackfruit wychodzi idealnie przyrumieniony, wystarczy włożyć go w przypieczoną bułkę. Właśnie to musicie zrobić z jackfruita z puszki. Polecam gorąco!

Składniki

  • 2 puszki zielonego jackfruita w zalewie, w sumie 800 g odsączonych owoców chlebowca

  • 1 szklanka sosu BBQ lub keczupu

  • 1 szklanka piwa

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Pokrojone owoce chlebowca z puszki odcedź. Podziel kawałki na strzępy przypominające szarpaną wieprzowinę.

  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dodaj strzępy jackfruita oraz sos. Zamieszaj i duś, aż chlebowiec wchłonie cały sos, a patelnia będzie sucha.

  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Na tak przygotowaną blachę wyłóż jackfruita i rozłóż strzępy chlebowca równą warstwą.

  • Piecz przez 20 minut lub do chwili, gdy brzegi będą zrumienione i chrupiące.

  • Strzępy przypieczonego chlebowca włóż w przyrumienioną bułkę razem z sałatką coleslaw. Smacznego!

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).