Zupa jarzynowa z kurczakiem, brokułami i kalafiorem: przepis na jarzynową

Zupa jarzynowa z kurczakiem, brokułami i kalafiorem: przepis na jarzynową
Autor: Shutterstock Zupa jarzynowa z brokułami i kalafiorem z dodatkiem piersi z kurczaka to pożywne danie jednogarnkowe
łatwy
30 min
4

Zupa jarzynowa z kurczakiem, brokułami i kalafiorem to moje ulubiona zupa z gatunku tych pożywnych. Gotuję zupę jarzynową, gdy chcę nakarmić rodzinę zdrowo i niezbyt drogo. Także, gdy po prostu czuję się przejedzona. Wtedy omijam w zupie ziemniaki. Zupa z brokułami i kalafiorem to 1 z 5 zalecanych porcji warzyw dziennie. A jeśli tak, jak ja, dodacie do niej pierś kurczaka, to także pyszne źródło łatwo przyswajalnego białka. Jarzynowa z brokułem i kalafiorem to zupa w sam raz dla dzieci i seniorów oraz wszystkich tych, co dbają o linię (jeśli zrezygnują z ziemniaków).

SKŁADNIKI

  • 1 por
  • 5 marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy lub kawałek wielkości 2 pudełek zapałek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Woda ok. 2-2,5l
  • 1 korpus kurczaka lub 6 skrzydełek lub 4 szyjki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka, czyli 1 cała
  • 1 szklanka różyczek z kalafiora, świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka różyczek z brokuła, świeżych lub mrożonych
  • świeży koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Pora umyć i przekroić wzdłuż. Selera obrać i pozostawić w całości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  • Do garnka włożyć korpus i piersi kurczaka, marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Zalać 2 l wody. Posolić 1 łyżeczką soli, dodać kilka ziaren pieprzu i zagotować, następnie gotować na małym ogniu. Zupa powinna tylko “pyrkać”, a nie intensywnie się gotować.
  • Po pół godzinie do waru ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Po 10 minutach dodać kalafior i brokuły podzielone na małe różyczki.
  • Gdy kalafior i brokuły są już ugotowane, tak jak lubicie, wyjąć piersi kurczak i pokroić w dość grubą kostkę. 
  • Zupę przyprawić zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Zupę podawać z kawałkami piersi kurczaka. Można ją zabielić śmietaną, zagęścić 2 łyżeczkami masła roztartymi z 2 łyżeczkami mąki pszennej, posypać koperkiem, czy też natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej