Jarzynowa z kluskami serowymi: łatwy przepis na pożywną zupę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Jarzynowa z kluskami serowymi to łatwy przepis na pożywna zupę. Wegetariańska zupa na bulionie warzywnym dzięki dodatkowi klusek przygotowanych z żółtego sera zamienia się w sycące i rozgrzewające danie - idealne w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej marchewki z groszkiem, ale można dodać dowolnych warzyw. Polecam!
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl
SKŁADNIKI
- Na zupę jarzynową:
 - 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
 - 2 ziemniaki
 - 2 l bulionu warzywnego
 - 2 łyżeczki pietruszki suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
 - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
 - Na kluski serowe:
 - 100 g sera żółtego, twardego
 - 50 g mąki
 - 50 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
 - 1 jajko
 - 1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
 - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion warzywny zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj je około 5 minut.
 - Dodaj mrożoną marchewkę i groszek oraz majeranek. Gotuj 10 minut.
 - Podczas gotowania warzyw przygotuj kluski serowe. Masło należy brać w temperaturze pokojowej, dlatego wcześniej wyjmij je z lodówki (1-2 godziny przed przygotowaniem) i pokrój w kostkę, aby szybciej się ociepliło.
 - Zetrzyj ser na drobnej tarce. Im drobniej starty ser, tym bardziej miękkie będzie ciasto i bardziej delikatne kluski.
 - Do startego sera dodaj jajko, kurkumę, paprykę, sól i mielony pieprz. Ser jest wystarczająco słony, więc soli dodawaj oszczędnie. Wymieszaj.
 - Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Wszystko ponownie wymieszaj.
 - Dodaj mąkę i zagnieć miękkie, lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
 - Blat roboczy posyp mąką, z kulki ciasta uformuj wałeczek, cienką kiełbaskę o średnicy ołówka.
 - Pokrój przygotowany wałeczek na małe odcinki, długości około 2 cm.
 - Wrzuć kluski do garnka i gotuj razem z zupą, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5 minut. Najpierw pierogi opadną na dno, więc przez pierwsze kilka minut mieszaj zupę, aby pierogi nie przylgnęły do dna lub do siebie nawzajem.
 - W trakcie gotowania pierogi będą stopniowo wypływać na powierzchnię. Kiedy wszystkie pierogi podniosą się, zupa jest gotowa. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
 - Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstawić zupę na 15 minut. Następnie wlej zupę do miseczek i podawaj. Smacznego!