Tosty francuskie ze świeżymi truskawkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mamy propozycję na smaczne i wyjątkowe śniadanie do zrobienia na przykład w Dniu Matki. Ale nie tylko z tej okazji warto zrobić tosty ze świeżymi owocami. Nawet „kucharz od święta” znakomicie poradzi sobie z tostami francuskimi. Dodatek mleka migdałowego, zamiast zwykłego, sprawia, że tosty francuskie mogą jeść osoby nie tolerujące laktozy.
SKŁADNIKI
- mała chałka
- 3 roztrzepane jajka
- pół szklanki mleka migdałowego (lub mleka zwykłego)
- szczypta soli
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- truskawki
- borówki amerykańskie
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- mięta
- olej kokosowy (lub masło klarowane) do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce z płaskim dnem wymieszaj roztrzepane jajka z mlekiem, solą i cynamonem.
- Chałkę pokrój na równej grubości kromki, ok. 1,5-2cm i włóż do miski z jajkami.
- Po chwili kromki chałki przełóż na drugą stronę tak by równomiernie nasiąkły mieszaniną.
- Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym, aż tosty będą złociste.
- W międzyczasie, kiedy tosty się smażą, zrób mus z garści truskawek i dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego (ilość dodanego syropu zależy od tego, jak słodkie są truskawki).
- Resztę truskawek pokrój w plastry.
- Gotowe tosty przełóż na talerz, polej musem truskawkowym, udekoruj truskawkami, borówkami i listkami mięty.