Chleb w jajku, czyli tosty francuskie

Chleb w jajku, czyli tosty francuskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tosty francuskie to idealne danie dla miłośników słodkich śniadań

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Chleb w jajku i mleku, czyli tosty francuskie są jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie szybkiego śniadania. Popularne tosty francuskie to kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Możemy podawać je z dżemem, ale równie pyszne są bekonem i jajkiem sadzonym. Poznajcie szybki i prosty przepis na tosty francuskie!

Składniki

  • chleb zwykły, tostowy, chałka lub bagietka

  • 2 roztrzepane jajka

  • pól szklanki mleka

  • masło do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Roztrzepane jajko mieszamy ze szczyptą soli. Dolewamy trochę mleka.

  • Chleb lub chałkę kroimy w plastry i moczymy z obu stron w jajku.

  • Następnie placki smażymy na maśle z obu stron do zarumienienia.

  • Dodatki wybieramy dowolnie. Tosty doskonale smakują ze zrumienionym bekonem, szynką i jajkiem sadzonym.

tip dnia

Tosty francuskie to prosty i szybki sposób na śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli na całym świecie. Do tostów doskonale nadaje się jedno-, lub dwudniowe pieczywo. Śniadanie z tostami francuskimi ładnie podane prezentuje się elegancko i możemy zaserwować je również gościom.

 

 

 

Ocena: 3,6