Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić? Rady Agaty Wojdy

Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić? Rady Agaty  Wojdy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi z indyka, upieczone zgodnie z poradami Agaty Wojdy, powinny wyjść soczyste i aromatyczne

Piersi z indyka są bardzo popularne, bo mięso indyka jest zdrowe, niezbyt drogie i łatwe do przygotowania. Jak  przyrządzić piersi z indyka i jak je upiec, by  danie z nich oczarowało nawet najbardziej wybrednych  biesiadników? Wypróbujcie sposoby Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto i gwiazdy  kulinarnego programu Smaki Agaty.

  • Indycze mięso, chude i z tendencją do przesuszania się, dobrze się komponuje z dodatkiem masła, odrobiny suszonej papryki i miodu.

  • Potrzebuje też trochę wilgoci do pieczenia dlatego można dolać do przepisu 1/2 szklanki drobiowego bulionu bez potrzeby namaczania żurawiny wcześniej.

  • Można też zamarynować w dodatkach całą pierś, upiec zgodnie z przepisem i pokroić tuż przed podaniem.

  • Na dnie naczynia do pieczenia ułożyłabym lekko podgotowane grube kawałki ziemniaków i podsmażone na rumiano malutkie kapelusze pieczarek przez co całość stworzy spójne jednogarnkowe danie.

  • Na wierzch można dołożyć 2 gałązki świeżego rozmarynu i grubą skórę w jednym kawałku, zdjętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Przyda nam się ich aromat w daniu.

  • Doskonałym dodatkiem do marynaty może być sok wyciśnięty z pomarańczy.

Ocena: 2,3