Najlepsze przepiórki pieczone - rady Agaty Wojdy

2017-11-30 17:18

Przepiórki, dość długo trudno dostępne, od jakiegoś czasu często pojawiają się w supermarketach - zwłaszcza w okresie około świątecznym. Warto je kupić i przyrządzić, bo mają wyjątkowo zdrowe i smaczne mięso, idealne na uroczyste okazje. A jeśli jeszcze przyrządzimy je zgodnie z poradami Agaty Wojdy, szefowej  kuchni hotelu  Bellotto oraz gwiazdy  programu  kulinarnego Smaki Agaty - sukces kulinarny gwarantowany!

Najlepsze przepiórki pieczone - rady Agaty  Wojdy
Autor: Shutterstock Przepiórki mają delikatne, wyborne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia

Najlepszym towarzyszem przepiórki jest tłuszcz. Wyjątkowo musi być wysokiej klasy, bo tej delikatności własnej mięsa nie wolno przykryć zbyt intensywnym smakiem. Odpada więc oliwa i olej, pozostaje dobrej jakości masło.

Na nim można tuszki zrumienić, warto kulkę masła wielkości orzecha włoskiego wsunąć do środka przepiórki w trakcie pieczenia.

Smak maślany z obsmażania wypada wykorzystać do zrobienia sosu. Należy na tej samej patelni, ustawiając duży płomień, podgrzać odrobinę białego wina, porto, koniaku lub cydru. Potem dolewamy esencjonalnego cielęcego bulionu, redukujemy i zagęszczamy kawałkami zimnego masła oprószonego mąką.

To też dobry moment na wykorzystanie owoców typu zielone malutkie winogrona, świeża figa, segmenty wycięte z pomarańczy lub wydrylowane wiśnie.

Nie wolno zbyt długo piec przepiórki, można ją dusić w garnku lub wykorzystać rękaw. Maksymalny czas wypiekania to około 30 minut.

Nie zapominajcie o jałowcu, rozmarynie, malutkich cebulkach typu szalotka, które warto dodać do pieczenia.

Przepisy najzacniejszych szefów kuchni francuskich sugerują owijać przepiórki natłuszczonymi listkami winogron i serwować z maślaną grzanką. Elegancki pomysł na dość prosty i wytrawny obiad.