Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu
Kotlety wegetariańskie z żółtego sera smażone we frytkownicy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety wegetariańskie z żółtego sera znakomicie smakują z sosem żurawinowym.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Frytkownica to sprytne urządzenie które często ułatwia nam życie. Bo zrobimy w niej nie tylko frytki. Z powodzeniem możemy usmażyć w niej kotlety czy kurczaka. Wegetariańskie kotlety z żółtego sera usmażone we frytkownicy są smaczne i łatwe do przygotowania, ale mocno kaloryczne i tłuste.
Składniki
250 ulubionego sera
1 jajko
2 łyżki mleka
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Jajko rozkłóć z mlekiem. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.
Pokrój swój ulubiony ser w grubsze plastry, a następnie każdy z nich zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Czynność należy powtórzyć 3 razy, tak, żeby mieć pewność, że każda część sera została w całości pokryta panierką.
Żeby dodatkowo zabezpieczyć ser przed wylaniem się włóż opanierowane plastry na 15 minut do zamrażarki tak, aby panierka stwardniała.
Po tym czasie wrzuć kotlety do frytkownicy. Długość smażenia zależy od czasu w jakim panierka się zarumieni.
Ambitniejszym kuchennym adeptom polecamy wycinanie z sera różnorodnych, niepospolitych kształtów.