Kotlety wegetariańskie z żółtego sera smażone we frytkownicy

Kotlety wegetariańskie z żółtego sera smażone we frytkownicy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety wegetariańskie z żółtego sera znakomicie smakują z sosem żurawinowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Frytkownica to sprytne urządzenie które często ułatwia nam życie. Bo zrobimy w niej nie tylko frytki. Z powodzeniem możemy usmażyć w niej kotlety czy kurczaka. Wegetariańskie kotlety z żółtego sera usmażone we frytkownicy są smaczne i łatwe do przygotowania, ale mocno kaloryczne i tłuste.

Składniki

  • 250 ulubionego sera

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko rozkłóć z mlekiem. Bułkę tartą wysyp na płaski talerz.

  • Pokrój swój ulubiony ser w grubsze plastry, a następnie każdy z nich zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

  • Czynność należy powtórzyć 3 razy, tak, żeby mieć pewność, że każda część sera została w całości pokryta panierką.

  • Żeby dodatkowo zabezpieczyć ser przed wylaniem się włóż opanierowane plastry na 15 minut do zamrażarki tak, aby panierka stwardniała.

  • Po tym czasie wrzuć kotlety do frytkownicy. Długość smażenia zależy od czasu w jakim panierka się zarumieni.

  • Ambitniejszym kuchennym adeptom polecamy wycinanie z sera różnorodnych, niepospolitych kształtów.

Ocena: 0