Grillowany ser: jakie sery nadają się na grilla?

Grillowany ser: jakie sery nadają się na grilla?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sery wędzone znakomicie smakują w wersji grillowanej - najlepiej z konfiturą żurawinową

Sery są doskonałym urozmaiceniem grillowego menu. Można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, warzyw i owoców. Sprawdź, jakie sery nadają się na grilla.

Na ruszt można położyć sery z mleka krowiego i koziego. Doskonale na grilla nadają się sery pleśniowe, oscypek, camembert, mozzarella, feta czy twarde, pełnotłuste sery holenderskie, ale te bez dziur.

Nie kładziemy bezpośrednio na grill cheddara, goudy czy ementalera, bo zrobią nam się węgielki oblepione sosem serowym. Najlepiej ser pokroić w grubsze plastry, owinąć folią lub grillować na tackach aluminiowych.

Bezpośrednio na ruszcie można piec ser oscypek, gdyż jego powierzchnia jest bardzo zwarta. Jednak gdy oscypki są duże, trzeba pokroić je w grube plastry, a wówczas lepiej do grillowania użyć tacki albo folii aluminiowej. Bez tacki można też grillować halloumi. Jest to rodzaj cypryjskiego sera solankowego, o zwartej, ale bardzo elastycznej konsystencji.

Najlepsze dodatki do grillowanych serów to żurawina, na przykład dżem żurawinowy lub dżem cebulowy – to tradycyjny toskański przysmak, ale rewelacyjnie komponuje się z naszym oscypkiem i innymi gatunkami sera z grilla.

Ocena: 4,5