Sałatka z młodych ziemniaków z boczkiem i sosem jogurtowym

Sałatka z młodych ziemniaków z boczkiem i sosem jogurtowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode ziemniaki z aromatycznymi dodatkami: wędzonym boczkiem, limoną i szałwią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z młodych ziemniaków i boczku z sosem jogurtowym to świetna propozycja na wiosenny posiłek. Można ją zjeść solo lub podać do grillowanego mięsa. Jej wyrazisty smak przypadnie wam do gustu. Głębi aromatu nadaje wędzony boczek, dodatek orzeźwiającej limony oraz żywicznej szałwii. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach

  • 1 cebula czerwona, pokrojona

  • 1 garść liści szałwii

  • na dressing, czyli sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju

  • 1/2 limonki, sok i starta skórka

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1 chudy pęczek szczypiorku

  • 1 chudy pęczek koperku

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować lub oskrobać, nie obierać. Każdy ziemniak nakłuć widelcem w kilku miejscach.

  • Ziemniaki zalać wodą, tak aby je przykryła. Dodać kilka liści szałwii i zagotować. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować około 10 minut lub do momentu, gdy z łatwością da się ziemniaki przekłuć widelcem. Odcedzić. 

  • Boczek zrumienić na suchej patelni. Pod koniec dodać liście szałwii, gdy tylko listki się usmażą, zdjąć boczek i szałwię, boczek posiekać lub pokruszyć, zachować. 

  • Wytopiony z boczku tłuszcz dodać do ziemniaków razem z sokiem z limonki. Przykryć pokrywką i wymieszać, potrząsając garnkiem. 

  • Jogurt wymieszać oliwą, musztardą i cukrem. Dodać posiekany szczypiorek i koperek. 

  • Ziemniaki ułożyć na głębokim półmisku, posypać pokrojoną cebulą, zrumienionym boczkiem, listkami szałwii i startą skórką z limony. Podawać z sosem jogurtowym. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5