Kremowa sałatka z ziemniaków i selera naciowego

Kremowa sałatka z ziemniaków i selera naciowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny smak ziemniaków i jaj równoważą seler i cebula oraz sos majonezowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa sałatka z ziemniaków i selera naciowego ma orzeźwiający i dość zdecydowany smak dzięki dodatkowi musztardy i cebulki. Kremowy sos majonezowy pozwala połączyć smaki warzyw w jedną spójną całość.

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków

  • 2 średnie łodygi selera

  • 1 średnia cebula

  • 4 jajka na twardo

  • Sos

  • 1 szklanka majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka białego octu

Przygotowanie krok po kroku:

  •  Ziemniaki ugotuj w łupinkach, ostudź i obierz, pokrój w kostkę.

  • Selera pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Dodaj do ziemniaków.

  • Jajka obierz i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki.

  • Wymieszaj składniki sosu, dodaj do warzyw i ponownie wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, by się przegryzła.

  • Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7