Sałatka ryżowa: przepis na szybką, lekką sałatkę

Sałatka ryżowa: przepis na szybką, lekką sałatkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka ryżowa z dodatkiem świeżych lub mrożonych warzyw to danie idealne na lunch lub kolację

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sałatka ryżowa z dodatkiem warzyw jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zamiast świeżych warzyw można użyć ulubionej mrożonki.

Składniki

  • 60 g ryżu pełnoziarnistego

  • 1/2 cukinii

  • 1,5 pęczka dymki

  • 50 g zielonego groszku

  • 1/2 łyżeczki octu owocowego

  • sól, pieprz kajeński

  • łyżeczka siekanych ziół (natka, szczypior, trybula, estragon, koper)

  • 50 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotuj na półtwardo i ostudź.

  • Cukinię i dymkę pokrój na cienkie plasterki, wymieszaj z groszkiem, śmietaną, octem, przyprawami i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.

  • Wszystkie składniki połącz  i delikatnie wymieszaj z ryżem.

Ocena: 4