Sałatka ryżowa: przepis na szybką, lekką sałatkę

2021-03-29
Sałatka ryżowa: przepis na szybką, lekką sałatkę
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka ryżowa z dodatkiem świeżych lub mrożonych warzyw to danie idealne na lunch lub kolację
łatwy
20 min
4

Sałatka ryżowa z dodatkiem warzyw jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zamiast świeżych warzyw można użyć ulubionej mrożonki.

SKŁADNIKI

  • 60 g ryżu pełnoziarnistego
  • 1/2 cukinii
  • 1,5 pęczka dymki
  • 50 g zielonego groszku
  • 1/2 łyżeczki octu owocowego
  • sól, pieprz kajeński
  • łyżeczka siekanych ziół (natka, szczypior, trybula, estragon, koper)
  • 50 g kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj na półtwardo i ostudź.
  • Cukinię i dymkę pokrój na cienkie plasterki, wymieszaj z groszkiem, śmietaną, octem, przyprawami i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami.
  • Wszystkie składniki połącz  i delikatnie wymieszaj z ryżem.