Niemiecka mizeria z ogórków: wyrazista i chrupka sałatka ogórkowa

Niemiecka mizeria z ogórków: wyrazista i chrupka sałatka ogórkowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niemiecka mizeria z ogórków podana z gotowanymi ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niemiecka mizeria z ogórków ma świeży i wyrazisty smak.  Chrupka sałatka ogórkowa skąpana w kwaśnym sosie śmietanowym jest pyszna i bardzo odświeżająca. Idealnie pasuje do grillowanego i smażonego mięsa. Niebiańskie połączenie tworzy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Prosty i pyszny sposób na świeże ogórki! Polecam!

Składniki

  • Na mizerię:

  • 4 średnie ogórki

  • Na dressing:

  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego koperku

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W salaterce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.

  • Ogórki umyć, obrać jeśli mają grubą skórkę, pokroić na cienkie plasterki.

  • Ogórki dodać do dressingu i wymieszać. Podawać od razu.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).