Risotto ze szparagami – łatwy i sprawdzony przepis

Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS
Autor: Shutterstock Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na risotto ze szparagami? Sztuka przyrządzania risotto obrosła legendą, a tak naprawdę jest bardzo prosta. Cała tajemnica tkwi w cierpliwym  mieszaniu ryżu, który powoli uwalnia skrobię, nasiąka smakami sosu i staje się lepki. W sezonie na szparagi minimum raz trzeba zrobić risotto ze szparagami.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg szparagów (białych lub zielonych)
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć, szczególną uwagę zwrócić na główki. Odłamać zdrewniałe końce łodyg, obrać (zielonych szparagów nie trzeba obierać i pokroić na kawałki długości 2 - 3 cm.
  • Na patelni roztopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać ryż i ciągle mieszając z zeszklić go aż stanie się przezroczysty.
  • Dodać szparagi i w dalszym ciągu mieszając podlać
  • Dodać ryż i mieszając, podsmażać, aż stanie się przezroczysty. Stopniowo wlewać gorący wywar warzywny. Mieszać aż się wchłonie i dolewać następną porcję płynu. Całość gotować ok. 15 minut.
  • Zalać ryż białym winem i poczekać, aż się całkowicie wchłonie.
  • Odstawić z ognia, odczekać 1-2 min, dodać starty parmezan i resztę masła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Risotto ze szparagami podawać gorące. Danie można udekorować świeżą miętą lub oregano.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

Zobacz też nasze inne przepisy na dania ze szparagami

Beata Lekszycka
więcej