Risotto ze świeżymi ziołami - proste i bardzo aromatyczne

2020-10-26
Risotto ze świeżymi ziołami - proste i bardzo aromatyczne
Autor: Shutterstock Risotto ze świeżymi ziołami to niezwykle aromatyczna potrawa.
łatwy
25 min
4

Risotto ze świeżymi ziołami pachnie niesamowicie, mieszanka świeżych ziół nadaje potrawie bardzo intensywny, a jednocześnie świeży aromat. 

SKŁADNIKI

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 duża garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, natka, melisa, rukola – kilka listków zostaw do dekoracji)
  • 2 listki laurowe
  • 150 g długoziarnistego ryżu
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 i ½ szklanki wrzątku
  • 1 kostka bulionowa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę i rozpuść w niej kostkę bulionową. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  • Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj zioła i duś 2 minuty.
  • Wsyp ryż i duś kolejne 2 minuty.
  • Wlej wino i przygotowany bulion, duś bez przykrycia 20-25 minut, aż ryż niemal całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki.
  • Dopraw do smaku. Posyp listkami ziół.