Risotto ze świeżymi ziołami - proste i bardzo aromatyczne

Risotto ze świeżymi ziołami - proste i bardzo aromatyczne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Risotto ze świeżymi ziołami to niezwykle aromatyczna potrawa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Risotto ze świeżymi ziołami pachnie niesamowicie, mieszanka świeżych ziół nadaje potrawie bardzo intensywny, a jednocześnie świeży aromat. 

Składniki

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 duża garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, natka, melisa, rukola – kilka listków zostaw do dekoracji)

  • 2 listki laurowe

  • 150 g długoziarnistego ryżu

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina

  • 2 i ½ szklanki wrzątku

  • 1 kostka bulionowa

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj wodę i rozpuść w niej kostkę bulionową. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

  • Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj zioła i duś 2 minuty.

  • Wsyp ryż i duś kolejne 2 minuty.

  • Wlej wino i przygotowany bulion, duś bez przykrycia 20-25 minut, aż ryż niemal całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki.

  • Dopraw do smaku. Posyp listkami ziół.

Ocena: 0