Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe
Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Risotto po mediolańsku czyli risotto alla milanese
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Risotto najlepiej robić z ryżu arborio. Nie należy go płukać. Podczas gotowania trzeba potrawę cały czas mieszać dolewając rosołu. Ugotowane ziarenka łączy kremowy sos. W północnych Włoszech risotto stanowi podstawę jadłospisu. Klasyczne i jednocześnie najprostsze robi się z ryżu, masła i sera. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne i kremowe risotto po mediolańsku.
Składniki
40 dag ryżu arborio
10 dag startego parmezanu
cebula
5 szklanek bulionu
10 dag masła
szczypta szafranu
sól, biały pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać drugą łyżkę masła, wsypać ryż i mieszając smażyć 2-3 min.
Gdy ryż stanie się przezroczysty wlać łyżkę wazową gorącego bulionu z szafranem. Gotować 18-20 min, dolewając bulion i mieszając cały czas.
Gdy ryż stanie się miękki, a potrawa kleista dodać resztę masła, parmezan, sól i pieprz.