Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto

Risotto po mediolańsku - przepis na idealnie kremowe i proste risotto

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Risotto po mediolańsku czyli risotto alla milanese

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Risotto najlepiej robić z ryżu arborio. Nie należy go płukać. Podczas gotowania trzeba potrawę cały czas mieszać dolewając rosołu. Ugotowane ziarenka łączy kremowy sos. W północnych Włoszech risotto stanowi podstawę jadłospisu. Klasyczne i jednocześnie najprostsze robi się z ryżu, masła i sera. Podpowiadamy, jak przygotować aksamitne i kremowe risotto po mediolańsku.

Składniki

  • 40 dag ryżu arborio

  • 10 dag startego parmezanu

  • cebula

  • 5 szklanek bulionu

  • 10 dag masła

  • szczypta szafranu

  • sól, biały pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę.

  • Dodać drugą łyżkę masła, wsypać ryż i mieszając smażyć 2-3 min.

  • Gdy ryż stanie się przezroczysty wlać łyżkę wazową gorącego bulionu z szafranem. Gotować 18-20 min, dolewając bulion i mieszając cały czas.

  • Gdy ryż stanie się miękki, a potrawa kleista dodać resztę masła, parmezan, sól i pieprz.

Ocena: 0