Buraczki z czosnkiem do słoika: przepis na świetną przystawkę z buraczków
      2022-08-24
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki z czosnkiem to doskonały dodatek do obiadu. Otwierasz słoik i gotowe, zdrowe i pyszne. Buraczki można przygotowywać partiami przez cały sezon - pierwsze już w momencie przerywania buraków na grządkach.
SKŁADNIKI
- 3 kg buraków
 - 1 łyżka soli
 - 8-10 ząbków czosnku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w niedużą kostkę lub półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub przecisnąć przez praskę.
 - Buraki można tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na cienkie plasterki, ale buraki w tej wersji najlepiej smakują, gdy ich kawałki są dobrze wyczuwalne.
 - W dużym naczyniu wymieszać buraczki z solą i rozgniecionymi lub drobno pokrojonymi ząbkami czosnku, bardzo dokładnie wymieszać.
 - Buraczki z czosnkiem ponakładać ciasno do umytych i wyparzonych słoików. Wstawić słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 2/3 ich wysokości.
 - Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.
 
Beszamel - Buraki