Śliwki w czekoladzie - jak przygotować, jakiej czekolady użyć

2021-03-29
Śliwki w czekoladzie
Autor: Shutterstock Śliwki w czekoladzie to najlepszy miks słodkich owoców i rozkosznej czekolady
łatwy
25 min
4

Połączenie soczystych śliwek i słodkiej czekolady to rozkosz dla podniebienia. Warto zamknąć ten smak w słoikach i cieszyć się nim cały rok. Sprawdź, jak przygotować smaczne śliwki w czekoladzie.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek
  • 700 - 800 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 - 100 g kakao
  • 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, usmażyć dodając cukier aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut.
  • Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.