Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami
2021-03-29
średni
120 min
4
Z połączenia soczystych owoców derenia o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku i specyficznym aromacie z niewielką ilością jabłek powstaje znakomity dodatek np. do dań z dzikiego ptactwa. Sprawdź, jak zrobić dżem z derenia i jabłek!
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców derenia
- 50 dag jabłek
- 70 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody.
- Umyte derenie wrzucić do drugiego garnka, zagotować z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Przetartą masę z dereni przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować, zdjąć z ognia i kilkakrotnie to powtarzać.
- Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry. Takie przetwory to znakomity dodatek do pasztetu, zimnej wołowiny lub dań z dzikiego ptactwa.