Boska czekowiśnia: przepis na wiśnie z rumem w czekoladzie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Wiśnie z rumem w czekoladzie, czyli inaczej czekowiśnia to konfitura wiśniowa z dodatkiem kakao i rumu. Dzięki tym dodatkom konfitura zyskuje niepowtarzalny smak i aromat! Łasuchy będą zachwycone!
SKŁADNIKI
- 4 kg dojrzałych wiśni
 - 1 kg cukru
 - 100 g ciemnego kakao
 - 50 g cukru żelującego 3:1
 - 4 duże łyżki rumu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i odstawiamy na noc, by puściły sok.
 - Następnego dnia odcedzamy wiśnie z soku, przekładamy je do garnka o dużej średnicy, z grubym dnem, zasypujemy resztą cukru i smażymy na wolnym ogniu, na bardzo małym płomieniu ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszając lub potrząsając garnkiem. Konfitura powinna być gęsta.
 - Pod koniec smażenia dodajemy kakao - łyżką wazową nabieramy trochę soku, który się wytworzył podczas smażenia, wlewamy go do kubka, dodajemy kakao i mieszamy, aż nie będzie grudek i powstanie gładka, półpłynna masa. Tak przygotowane kakao dodajemy do smażących się wiśni i smażymy jeszcze ok. 30 minut.
 - Dodajemy cukier żelujący i rum, smażymy jeszcze 2 minuty i gorące przekładamy do przygotowanych czystych i suchych słoików. Zakręcamy na gorąco, studzimy odwrócone.