Rydze w galaretce: przetwory z grzybów
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Rydze w galaretce z własnego sosu to świetny i mało znany sposób na przetwory z tych grzybów. Warto go wypróbować, gdy przypadkiem trafimy na wysyp rydzów.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych rydzów
- 20 dkg cebuli,
- szklanka octu owocowego,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze przebieramy, myjemy i starannie odsączamy.
- Wkładamy grzyby do garnka, solimy.
- Cebulę kroimy w cienkie talarki i dzielimy na obręcze, dodajemy do grzybów i dusimy na małym ogniu, często mieszając.
- Gdy z grzybów odparuje połowa płynu, dodajemy pieprz i ocet, gotujemy maksimum 2 minuty.
- Gorącą marynatą napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy nakrętkami wyłożonymi podwójnymi krążkami pergaminu.
- Słoiki wstawiamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 minut.
- Wyjęte ze słoika rydze podaje się lekko polane oliwą.