Zupa z porów po chłopsku - rozgrzewająca i pożywna

2021-10-15
Rozgrzewająca zupa z porów po chłopsku
Autor: thinkstockphotos.com Zupę z porów i ziemniaków można szybko przygotować
łatwy
40 min
4

Zupa z porów po chłopsku jest gęsta, pożywna, bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu. Podana z pajdą białego pieczywa pomoże wrócić do równowagi termicznej po spędzeniu na zewnątrz chłodnego dnia.

SKŁADNIKI

  • 4 pory
  • 3 ziemniaki
  • 7-8 plastrów wędzonego boczku
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • śmietana 22 proc.
  • oliwa
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, ostra papryka (lepsza ze słoika, ale może też być w proszku),
  • trzy ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory (ortodoksi mówią, by używać tylko białych części, ale nie przesadzajmy - jasnozielone też można jeść) pokrój w plasterki, opłucz, odsącz na sicie.
  • Rozgrzej oliwę, wrzuć pory, smaż kilka minut; jeśli będą się przypalać, dodaj kilka łyżek wody.
  • Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż dalej.
  • Kiedy pory będą miękkie, a boczek puści "soki", wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem.
  • Gotuj ok. 25 minut (lepiej wcześniej sprawdź, czy ziemniaki nie są już miękkie, nie wszystkie odmiany gotują się w tym samym czasie, czas gotowania zależy też od wielkości ziemniaków).
  • Posól, popieprz, zapraw dwiema łyżkami śmietany lub masła.
  • Ci, którzy chcą wzmocnić smak niech zetrą odrobinę gałki muszkatołowej, dodadzą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora