Zupa z porów po chłopsku - rozgrzewająca i pożywna
2021-10-15
łatwy
40 min
4
Zupa z porów po chłopsku jest gęsta, pożywna, bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu. Podana z pajdą białego pieczywa pomoże wrócić do równowagi termicznej po spędzeniu na zewnątrz chłodnego dnia.
SKŁADNIKI
- 4 pory
- 3 ziemniaki
- 7-8 plastrów wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu wołowego
- śmietana 22 proc.
- oliwa
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa, ostra papryka (lepsza ze słoika, ale może też być w proszku),
- trzy ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory (ortodoksi mówią, by używać tylko białych części, ale nie przesadzajmy - jasnozielone też można jeść) pokrój w plasterki, opłucz, odsącz na sicie.
- Rozgrzej oliwę, wrzuć pory, smaż kilka minut; jeśli będą się przypalać, dodaj kilka łyżek wody.
- Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż dalej.
- Kiedy pory będą miękkie, a boczek puści "soki", wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem.
- Gotuj ok. 25 minut (lepiej wcześniej sprawdź, czy ziemniaki nie są już miękkie, nie wszystkie odmiany gotują się w tym samym czasie, czas gotowania zależy też od wielkości ziemniaków).
- Posól, popieprz, zapraw dwiema łyżkami śmietany lub masła.
- Ci, którzy chcą wzmocnić smak niech zetrą odrobinę gałki muszkatołowej, dodadzą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora