Zupa truskawkowa, czy jest pyszna? To kwestia smaku. Dzieci ją ubóstwiają

Zupa truskawkowa to bardziej deser niż pierwsze danie. Ale dla mnie pozostanie czułym wspomnieniem dzieciństwa. W naszej rodzinie zawsze zaczynaliśmy celebrować sezon na truskawki od zupy o konsystencji kisielu. Obowiązkowo z makaronem i śmietaną. Czy jest pyszna? To kwestia smaku. Ale moja rodzina ją uwielbia! 

Zupa truskawkowa, czy jest pyszna? To kwestia smaku. Dzieci ją ubóstwiają

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Zupa truskawkowa z makaronem i śmietaną
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dlaczego do zupy truskawkowej warto dodać wanilię?

Wanilia przenosi zupę truskawkową na nowy poziom sztuki kulinarnej. Ciepły aromat wanilii nadaje zupie głębi i wyrafinowania. I choć finalnie jest ledwo wyczuwalny, to ze zwykłego kompotu truskawkowego czyni arcydzieło sztuki kulinarnej.

Dlaczego dodawać cytrynę?

Sok z cytryny jest niezbędny by podbić i uwypuklić słodycz truskawek. Bez tego kwaśnego dodatku zupa z truskawek jest mdła i nijaka. 

Dlaczego dodawać śmietanę?

Śmietana nie jest obligatoryjnym dodatkiem do zupy. Odrobina śmietany zaokrągla smaki. Czyni je łagodniejszymi i bardziej wyrafinowanymi. Na początek dodajcie trochę i spróbujcie. 

Na ciepło, czy na zimno?

Zupę truskawkową można podawać na ciepło, a także na zimno. Ten owocowy chłodnik nakarmi was i ukoi ciało w upalny dzień. 

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 1,2 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego makaronu
  • sok z cytryny, wanilia do smaku
  • śmietanka do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
  • Truskawki pokrój, kilka zostaw do dekoracji, pozostałe zalej wrzącą wodą.
  • Dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię lub cukier waniliowy.
  • Gotuj 15-20 minut. Zmiksuj.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami wody. Wlej do zupy, zamieszaj i zagotuj.
  • Zupę podaj z ugotowanym makaronem i kleksem śmietanki.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...