Zupa truskawkowa, czy jest pyszna? To kwestia smaku. Dzieci ją ubóstwiają
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa truskawkowa to bardziej deser niż pierwsze danie. Ale dla mnie pozostanie czułym wspomnieniem dzieciństwa. W naszej rodzinie zawsze zaczynaliśmy celebrować sezon na truskawki od zupy o konsystencji kisielu. Obowiązkowo z makaronem i śmietaną. Czy jest pyszna? To kwestia smaku. Ale moja rodzina ją uwielbia!
Dlaczego do zupy truskawkowej warto dodać wanilię?
Wanilia przenosi zupę truskawkową na nowy poziom sztuki kulinarnej. Ciepły aromat wanilii nadaje zupie głębi i wyrafinowania. I choć finalnie jest ledwo wyczuwalny, to ze zwykłego kompotu truskawkowego czyni arcydzieło sztuki kulinarnej.
Dlaczego dodawać cytrynę?
Sok z cytryny jest niezbędny by podbić i uwypuklić słodycz truskawek. Bez tego kwaśnego dodatku zupa z truskawek jest mdła i nijaka.
Dlaczego dodawać śmietanę?
Śmietana nie jest obligatoryjnym dodatkiem do zupy. Odrobina śmietany zaokrągla smaki. Czyni je łagodniejszymi i bardziej wyrafinowanymi. Na początek dodajcie trochę i spróbujcie.
Na ciepło, czy na zimno?
Zupę truskawkową można podawać na ciepło, a także na zimno. Ten owocowy chłodnik nakarmi was i ukoi ciało w upalny dzień.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 1,2 l wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego makaronu
- sok z cytryny, wanilia do smaku
- śmietanka do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Truskawki pokrój, kilka zostaw do dekoracji, pozostałe zalej wrzącą wodą.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię lub cukier waniliowy.
- Gotuj 15-20 minut. Zmiksuj.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami wody. Wlej do zupy, zamieszaj i zagotuj.
- Zupę podaj z ugotowanym makaronem i kleksem śmietanki.