Zupa truskawkowa, czy jest pyszna? To kwestia smaku. Dzieci ją ubóstwiają
Zupa truskawkowa to bardziej deser niż pierwsze danie. Ale dla mnie pozostanie czułym wspomnieniem dzieciństwa. W naszej rodzinie zawsze zaczynaliśmy celebrować sezon na truskawki od zupy o konsystencji kisielu. Obowiązkowo z makaronem i śmietaną. Czy jest pyszna? To kwestia smaku. Ale moja rodzina ją uwielbia!
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dlaczego do zupy truskawkowej warto dodać wanilię?
Wanilia przenosi zupę truskawkową na nowy poziom sztuki kulinarnej. Ciepły aromat wanilii nadaje zupie głębi i wyrafinowania. I choć finalnie jest ledwo wyczuwalny, to ze zwykłego kompotu truskawkowego czyni arcydzieło sztuki kulinarnej.
Dlaczego dodawać cytrynę?
Sok z cytryny jest niezbędny by podbić i uwypuklić słodycz truskawek. Bez tego kwaśnego dodatku zupa z truskawek jest mdła i nijaka.
Dlaczego dodawać śmietanę?
Śmietana nie jest obligatoryjnym dodatkiem do zupy. Odrobina śmietany zaokrągla smaki. Czyni je łagodniejszymi i bardziej wyrafinowanymi. Na początek dodajcie trochę i spróbujcie.
Na ciepło, czy na zimno?
Zupę truskawkową można podawać na ciepło, a także na zimno. Ten owocowy chłodnik nakarmi was i ukoi ciało w upalny dzień.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 1,2 l wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g drobnego makaronu
- sok z cytryny, wanilia do smaku
- śmietanka do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Truskawki pokrój, kilka zostaw do dekoracji, pozostałe zalej wrzącą wodą.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i wanilię lub cukier waniliowy.
- Gotuj 15-20 minut. Zmiksuj.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami wody. Wlej do zupy, zamieszaj i zagotuj.
- Zupę podaj z ugotowanym makaronem i kleksem śmietanki.