Zupa serowa z grzankami - prosty przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa serowa z grzankami z serków topionych na bulionie warzywnym to znakomity pomysł na szybki i smaczny obiad. Podajemy prosty przepis na zupę serową, którą przygotujesz w niecałe 30 minut.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu jarzynowego
- 1 cebula
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 100 g serka topionego Maasdamer
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprz
- szczypta chilli w proszku
- szczypta kurkumy
- grzanki
- pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z masłem i oliwą z oliwek aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli wlej bulion warzywny.
- Dodaj pokrojone w kawałki serki topione.
- Gotuj całość na średnim ogniu.
- Do miseczki wlej śmietanę, dodaj łyżkę ciepłej zupy. Wymieszaj i przelej całość do garnka z zupą.
- Dodaj sól, pieprz, kurkumę, chilli.
- Po zagotowaniu odstaw zupę z gazu aż trochę ostygnie i zgęstnieje.
- Posyp świeżym szczypiorkiem i grzankami.