Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa pieczarkowa z tartym ciastem to sposób na prostą i sycącą zupę codzienną. Można ją przygotować na reszcie niedzielnego rosołu lub bulionie z kostki. Wypróbuj go koniecznie już dziś.
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g masła
- 1 jajko
- 100 g mąki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i cebulę obrać , posiekać i przesmażyć na maśle.
- Z ciasta i mąki zagnieść ciasto. Powinno być ono bardzo twarde, dzięki czemu będzie je łatwiej zetrzeć.
- Gotowe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zagotować rosół i dodać do niego starte ciasto. Gotować 5 min, po czym dodać pieczarki z cebulą.
- Zupę wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną posiekaną natką.