Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS

Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS
Autor: Shutterstock Parzybroda to zupa z młodej kapusty z dodatkiem warzyw i mięsa - zazwyczaj boczku.
łatwy
40 min
4

Zupa parzybroda: co to jest wiedzą smakosze tradycyjnej, polskiej kuchni. Zupa parzybroda przyrządzona jest z młodej kapusty, warzyw oraz boczku. My proponujemy przepis na parzybrodę z wkładką z wołowiny. Sprawdź, jak smakuje!

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej
  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag mięsa wołowego ewentualnie wieprzowego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 7 suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • kminek
  • sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wołowe lub wieprzowe dokładnie umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Dodać suszone grzyby oraz przyprawy do smaku (może być sól, pieprz czarny, kminek, papryka ostra).
  • Wszystkie składniki zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości. Następnie przecedzić bulion.
  • Do garnka włożyć poszatkowaną kapustę oraz obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem i gotować około 40 minut.
  • Do zupy dodać pokrojone mięso i przyprawić do smaku. Zupa parzybroda gotowa!
Marta Balko
więcej