Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa parzybroda: co to jest wiedzą smakosze tradycyjnej, polskiej kuchni. Zupa parzybroda przyrządzona jest z młodej kapusty, warzyw oraz boczku. My proponujemy przepis na parzybrodę z wkładką z wołowiny. Sprawdź, jak smakuje!
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości główka kapusty włoskiej
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag mięsa wołowego ewentualnie wieprzowego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 7 suszonych grzybów
- ziele angielskie
- kminek
- sól, pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wołowe lub wieprzowe dokładnie umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Dodać suszone grzyby oraz przyprawy do smaku (może być sól, pieprz czarny, kminek, papryka ostra).
- Wszystkie składniki zalać zimną wodą. Ugotować do miękkości. Następnie przecedzić bulion.
- Do garnka włożyć poszatkowaną kapustę oraz obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem i gotować około 40 minut.
- Do zupy dodać pokrojone mięso i przyprawić do smaku. Zupa parzybroda gotowa!