Zupa krem z białej ryby
2021-03-29

łatwy
35 min
4
W Polsce zupy rybne nie są zbyt popularne, rzadko kto gotuje je w domu. Warto to zmienić – zupa to zdrowy i niskokaloryczny sposób na wydobycie smaku z ryb. Na początek łagodna zupa z białej ryby i warzyw, która zyska na oryginalności, jeśli dodamy do niej kaszę jaglaną.
SKŁADNIKI
- mały por
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżeczka masła
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- listek laurowy
- 150 g filetów z białej ryby, np. dorsza, plamiaka, czarniaka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- listki świeżej kolendry lub tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztopić masło. Wrzucić umyte i pokrojone drobno warzywa.
- Smażyć przez 5 minut, mieszając.
- Zalać wywarem, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować przez 15 minut.
- Filety pokroić w kostkę i lekko osolone podpiec na grillowanej patelni.
- Do zupy dodać rybę, gotować razem 2–3 minuty.
- Dodać jogurt i kaszę, zmiksować.
- Przyprawić do smaku, posypać listkami ziół.
- Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby