Zupa gulaszowa - przepis na treściwą zupę idealną na obiad

Zupa gulaszowa
Autor: Shutterstock Zupa gulaszowa to sycące danie jednogarnkowe.
łatwy
60 min
4

Zupa gulaszowa to danie dla smakoszy pikantnych potraw. Jest bardzo smaczna i sycąca - bliższa konsystencją daniu jednogarnkowemu niż typowej zupie. To danie kuchni węgierskiej nie bez przyczyny zawojowało Europę. Harmonijne połączenie mięsa wołowego z warzywami i aromatycznymi przyprawami  smakuje znakomicie, rozgrzewa i krzepi. 

Polecamy także:

Znakomita zupa gulaszowa z dorszem

Fałszywa zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa z jabłkami - pożywna i lekka

Wegetariańska zupa gulaszowa – sprawdzony przepis

SKŁADNIKI

  • 50 dag wołowiny
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 chili
  • 1 cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra mielona papryka
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym rondlu rozgrzać olej (lub smalec), włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
  • Dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojone chili, smażyć na średnim ogniu.
  • Posypać mieloną papryką, tymiankiem, solą, pieprzem.
  • Wlać szklankę wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
  • Do miękkiego mięsa wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać ziemniaki i paprykę, wymieszać i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na koniec połączyć z koncentratem pomidorowym.
Beata Lekszycka
więcej