Zupa gulaszowa - przepis na treściwą zupę idealną na obiad
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zupa gulaszowa to danie dla smakoszy pikantnych potraw. Jest bardzo smaczna i sycąca - bliższa konsystencją daniu jednogarnkowemu niż typowej zupie. To danie kuchni węgierskiej nie bez przyczyny zawojowało Europę. Harmonijne połączenie mięsa wołowego z warzywami i aromatycznymi przyprawami smakuje znakomicie, rozgrzewa i krzepi.
Polecamy także:
Znakomita zupa gulaszowa z dorszem
Zupa gulaszowa z jabłkami - pożywna i lekka
Wegetariańska zupa gulaszowa – sprawdzony przepis
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym rondlu rozgrzać olej (lub smalec), włożyć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
- Dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojone chili, smażyć na średnim ogniu.
- Posypać mieloną papryką, tymiankiem, solą, pieprzem.
- Wlać szklankę wrzątku, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
- Do miękkiego mięsa wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.
- Dodać ziemniaki i paprykę, wymieszać i gotować 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec połączyć z koncentratem pomidorowym.