Zupa bazyliowa - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa bazyliowa jest niezwykle wyrazista w smaku, a jednocześnie bardzo świeża i lekka. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 280 kcal.
SKŁADNIKI
- 150 g ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża garść świeżych liści bazylii
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Czosnek rozdrobnić przez praskę.
- Do gorącego bulionu wrzucić pozostałe składniki oprócz bazylii i gotować około 10-15 min.
- Po tym czasie dodać bazylię i gotować kolejne 3-4 minuty. Zupę zmiksować na krem.