Przepis na pikantną zupę z soczewicy i pomidorów z diety Montignaca
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Poznaj przepis na pikantną zupę z ciecierzycy i pomidorów, który jest opracowany w oparciu o dietę o niskim poziomi glikemicznym. Helen Foster, twórczyni diety IG, zapewnia, ze spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym podnosi poziom energii i zapewnia wzrost odporności organizmu. Przeczytaj, jak ją możesz przygotować.
SKŁADNIKI
- 250 g czerwonej soczewicy
- 200 g pomidorów z puszki
- seler naciowy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki pikantnej papryki
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki pasty harrisa
- 500 ml wywaru z warzyw
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanym oleju (najlepiej w głębszej patelni) podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek oraz rozdrobnionego selera naciowego. Do miseczki z wodą wsyp soczewicę.
- Odsączoną z wody soczewicę i pokrojone w kostkę pomidory z puszki, dodaj do warzyw smażonych na patelni. Potem dorzuć też paprykę, kminek, pastę Harrisa, a następnie wlej wywar z warzyw.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż do momentu, kiedy soczewica zmięknie. Zbyt gęstą zupę możesz rozrzedzić pozostałym wywarem warzywnym.
- Gorącą zupę rozlej do miseczek. Możesz ją także udekorować posiekaną kolendrą.