Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pożywna zupa z kabaczka z klopsikami to wyśmienite danie obiadowe. Pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nasz głód w środku dnia. Warzywa i lekko strawne mięso w pysznym esencjonalnym rosole mogą zastąpić dwa dania. Zupa z kabaczka z mięsną wkładką zawsze cieszy się powodzeniem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 młody kabaczek lub cukinia, średniej wielkości
- 4 nieduże ziemniaki
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 300 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 60 g parmezanu
- oliwa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kabaczka nie obierać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę.
- Cebulę i pora pokroić drobno, czosnek posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekaną cebulę, pora i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować 15 minut.
- Mięso mielone przyprawić ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem i 1 czubatą łyżką startego parmezanu. Wymieszać, a następnie formować niewielkie kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Tak przygotowane klopsiki wrzucać do wrzącej zupy.
- Od momentu ponownego zagotowania wody, gotować klopsiki w zupie przez 3 minuty. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać posypaną tartym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.