Lekki kapuśniak z młodej kapusty z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lekki kapuśniak z młodej kapusty to nieco odchudzona wersja tradycyjnego kapuśniaku. Ten przygotowany wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowany. Jedna porcja ma 150 kcal.
SKŁADNIKI
- 100 g młodej kapusty
- 2 młode ziemniaki
- 200 ml bulionu drobiowego
- ½ marchewki
- ½ łyżki masła
- ½ cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno pokroić w paski. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w kostkę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do cebuli resztę warzyw.
- Podsmażyć kilka minut. Po tym czasie warzywa zalać gorącym bulionem. Doprawić.
- Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 min.