Lekki kapuśniak z młodej kapusty z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Lekki kapuśniak z młodej kapusty z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Lekki kapuśniak z młodej kapusty
łatwy
30 min
4

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to nieco odchudzona wersja tradycyjnego kapuśniaku. Ten przygotowany wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera jest doskonale zbilansowany. Jedna porcja ma 150 kcal.

SKŁADNIKI

  • 100 g młodej kapusty
  • 2 młode ziemniaki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • ½ marchewki
  • ½ łyżki masła
  • ½ cebuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę  drobno  pokroić  w  paski.  Ziemniaki  obrać  umyć  i  pokroić  w  kostkę.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do cebuli resztę  warzyw. 
  • Podsmażyć  kilka  minut.  Po  tym  czasie  warzywa  zalać  gorącym bulionem. Doprawić.
  • Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 min.